NHS blundert: man per ongeluk besneden

Een gepensioneerde man zocht het ziekenhuis op voor een routine-operatie - maar kwam letterlijk van een kale kermis terug.

De 70-jarige Terry Brazier werd immers ongevraagd besneden in het Leicester Royal Infirmary. Blijkbaar werden twee medische dossiers verwisseld. De man kreeg een schadevergoeding van 20.000 pond maar zegt het hier niet bij te zullen laten, meldt de BBC.

In principe moest hij een cystoscopie ondergaan, een blaasinspectie met een camera. Als onderdeel van de procedure verwachtte hij Botox-injecties in zijn blaaswand. Hij beweert dat hij zo afgeleid was door zijn gesprekken met verpleegkundigen dat hij zich niet realiseerde dat hij een andere procedure kreeg totdat het te laat was.

In plaats daarvan hadden chirurgen zijn voorhuid immers verwijderd vermits zijn dossier was vermengd met dat van een patiënt die een besnijdenis moest krijgen in 2015.

Ongewenst uitstrijkje

Er volgden dus verontschuldigingen van het ziekenhuis, samen met de vermelde schadevergoeding. Het incident staat nu bij de acht 'never events' of gebeurtenissen die nooit hadden mogen plaatsvinden in het ziekenhuis.

Nog een blunder was onder meer dat een uitstrijkje werd achtergelaten in een kind na een neusoperatie.

Lees ook: medische incidenten - voorstel nieuw meldsysteem

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.