633 mensen lieten geslachtsregistratie wijzigen in 2023

In 2023 hebben 633 mensen hun geslachtsregistratie laten wijzigen op de akten van de burgerlijke stand en in het bevolkingsregister. Dat meldt de FOD Justitie zondag op basis van gegevens van de databank voor de burgerlijke stand.

De procedure is gericht op mensen die vinden dat het geslacht dat vermeld wordt op hun geboorteakte, niet overeenstemt met hun innerlijk beleefde genderidentiteit. De aangifte gebeurt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar de aanvrager is ingeschreven in het bevolkingsregister of vreemdelingenregister.

In 2023 zijn meer wijzigingen in de geslachtsregistratie doorgevoerd dan in 2022 (569 wijzigingen) en 2021 (513 wijzigingen). Het merendeel van de wijzigingen (423 wijzigingen) is doorgevoerd bij mensen tussen 18 en 29 jaar oud. Bij mensen jonger dan 18 jaar zijn 52 wijzigingen in de geslachtsregistratie doorgevoerd. Ook minderjarigen kunnen immers een aangifte doen, als ze minstens 16 jaar oud zijn, worden bijgestaan door hun ouders of wettelijke vertegenwoordiger en beschikken over een verklaring van een kinder- en jeugdpsychiater.

Sinds januari 2018 moet een trans persoon niet meer voldoen aan bepaalde medische voorwaarden om de geslachtsregistratie en voornaam te laten aanpassen op de akten van de burgerlijke stand en in het bevolkingsregister. Sinds de laatste wijziging door de wet van 20 juli 2023 kunnen trans personen meerdere malen volgens dezelfde procedure de geslachtsregistratie en voornaam laten aanpassen. Wie dat voorheen voor de tweede maal wilde wijzigen, moest naar de familierechtbank stappen, waar een omslachtige procedure wachtte.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.