Twee op de drie Belgen kiezen voor aanvullend pensioen

De federaties van de financiële sector en vermogensbeheerders hebben hun cijfers voor het jaar 2017 gepubliceerd. Tegenwoordig beschikken twee op de drie Belgen uit de beroepsbevolking over een formule voor aanvullend pensioen van de derde pijler.

In het jaar 2017 is een historisch record opgetekend voor de aanvullende pensioenen van de derde pijler in België. In vijf jaar tijd is het aantal mensen dat inschreven heeft op pensioenspaarfondsen met 20% toegenomen, terwijl de totale netto-activa van die fondsen in diezelfde periode met 55,5% stegen.

Bij de producten voor pensioensparen van de derde pijler onderscheiden we de pensioenspaarverzekeringen en de pensioenspaarfondsen. BEAMA, de Belgische Vereniging van Asset Managers, heeft onlangs het gemiddelde rendement van die laatste groep gepubliceerd, berekend per 31 december 2017:

  • Op 1 jaar: +6,6 %
  • Op 3 jaar: +6,0 %
  • Op 10 jaar: +3,5 %
  • Op 25 jaar: +7,0 %

Verder kennen we nu ook de plafondbedragen die in 2018 in een pensioenspaarverzekering mogen worden gestort: tot 960 euro wordt u een belastingvermindering toegekend van 30% (aangifte 2019), tot 1.230 euro bedraagt de belastingvermindering 25%.

De cijfers geven ook interessante aanwijzingen over de voorkeur van de Belgen. Als het om hun tweede pijler gaat (de arbeidsgebonden aanvullende pensioenen), kiezen de meesten voor een pensioenspaarverzekering (70%) ten nadele van de fondsen. Gaat het daarentegen om de derde pijler (individueel pensioensparen), dan zijn de pensioenspaarfondsen populairder (58% van de totale activa van de 3de pijler).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.