Artificiële intelligentie in oncologie

Artificiële intelligentie (AI) is noodzakelijk geworden bij de analyse van grote datasets, zoals deze die binnen de oncologie worden gegenereerd. De waarde van AI wordt onderzocht op het vlak van kankerdiagnose, prognose en behandelingsmogelijkheden. Op dit ogenblik is de integratie van AI in de dagelijkse praktijk beperkt, maar in de nabije toekomst zullen we ook in de kliniek meer en meer beroep doen op AI voor patiëntenzorg. In dit overzicht worden de mogelijkheden en implicaties van AI in de oncologie besproken.

Inleiding

Door de seriële elektronische informatiewinning en de digitalisatie van data gerelateerd aan kankerpatiënten, worden grote datasets (bv. klinische informatie, behandelingen, overleving, hematologische en genetische analyses) specifiek voor één patiënt of voor een groep van patiënten gecreëerd. Daarnaast worden beelden van radiologische, nucleaire en video-geassisteerde endoscopische en pathologische beelden in databanken opgeslagen en deze beelden voegen nog meer informatie aan het dossier van de individuele patiënt.

Deze gegevens worden op dit ogenblik geëvalueerd en geïnterpreteerd door de arts, die, gebaseerd op zijn/haar ervaring, een uitspraak doet over de gezondheidsstatus van de patiënt en een behandelingsvoorstel formuleert. Het is echter onmogelijk om alle beschikbare gegevens van één bepaald moment of van opeenvolgende momenten tegelijkertijd te integreren en tot een definitieve en juiste conclusie te komen. De ontwikkeling en integratie van AI bij de analyse van grote datasets kan bijdragen tot een beter inzicht van de ziektetoestand, de diagnose, de prognose en behandelingsbeslissingen alsook de opvolging van de patiënt.

In dit overzicht worden de verschillende modaliteiten van AI en hun gebruik in de oncologie besproken.

> Indien u hierover meer wenst te weten, dan verwijzen wij u graag naar de integrale tekst.

  • Medische oncologie, Ziekenhuisnetwerk Antwerpen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.