Opgepast voor additieven in bewerkte levensmiddelen

Van een additief dat veel in de voedingsindustrie wordt gebruikt, wordt aangenomen dat het een onevenwicht in het darmstelsel veroorzaakt.

Carboxymethylcellulose (CMC), gebruikt als verdikkingsmiddel of emulgator in de voedingsindustrie en regelmatig geconsumeerd, zou de oorzaak kunnen zijn van een verstoorde diversiteit van de samenstelling van de intestinale microbiota.

Een INSERM-studie, gepubliceerd in het tijdschrift Gastroenterology, heeft voor het eerst de gevolgen van de consumptie van CMC geëvalueerd. Het onderzoeksprotocol omvatte de inname van 15g CMC per dag gedurende 11 dagen bij 7 vrijwilligers die geen problemen hadden met hun darmgezondheid. De onderzoekers vergeleken de evolutie van hun parameters met die van 9 andere vrijwilligers die een placebo kregen. Tijdens het onderzoek gebruikten de vrijwilligers geen andere emulgatoren. Aan het eind van de studie stelden de onderzoekers vast dat het microbiële evenwicht bij de proefpersonen die de CMC hadden gekregen, duidelijk verstoord was. Bovendien was het intestinale metaboloom (alle moleculen waaruit de microbiota is opgebouwd) bij deze eerste 7 vrijwilligers uit balans. De onderzoekers concluderen dat het mogelijk is dat regelmatige consumptie van dit soort producten chronische ontstekingsziekten kan veroorzaken, zoals de ziekte van Crohn. De steekproefgrootte is echter te klein om hierover zekerheid te verschaffen. Ook de duur van de blootstelling aan het product was te kort en stemde niet noodzakelijk overeen met de realiteit van een algemene bevolking.

Het feit dat alleen de aanwezigheid en niet de hoeveelheid van dit additief op de verpakking wordt vermeld, vormt een groot probleem voor deze beoordeling. Er zou een studie moeten worden opgezet om de verbruikte hoeveelheid CMC te bepalen op basis van de monsteranalyses van de uitwerpselen van vrijwilligers.

  • Inserm Press Office. A Common Food Additive Found to Alter the Human Microbiota and Intestinal Environment. Inserm Newsroom 2021. https://presse.inserm.fr/en/a-common-food-additive-found-to-alter-the-human-microbiota-and-intestinal-environment/44394/

     

    AFP. Alimentation: un additif couramment utilisé perturbe l’intestin, d’après une étude de l’Inserm. 20 Minutes 2021. https://www.20minutes.fr/sante/3197759-20211214-alimentation-additif-couramment-utilise-perturbe-intestin-apres-etude-inserm?msclkid=42e3c9dfc57711ecaed0a92213c3d31d

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.