500 motorrijders in Gent verzamelen 15.000 euro in voor "mannenziektes"

Bijna 500 motorrijders hebben zondag in Gent deelgenomen aan The Distinguished Gentleman's Ride (DGR). Deze motortocht wordt wereldwijd georganiseerd en vraagt aandacht voor de gezondheidsproblemen van mannen. Na twee jaar afwezigheid was de toeloop enorm. "Onderzoek wijst uit dat de mentale gezondheidsproblemen toenamen tijdens covid. De rit is dus relevanter dan ooit", zegt organisator Kristina De Rycke.

Zo'n 100.000 motorrijders verzamelden zondag wereldwijd om een motorrit te maken en tegelijk het bewustzijn te creëren rond prostaatkanker en suïcide bij mannen. De rit vindt al voor de elfde keer plaats in 700 steden en in 116 landen. Ook in België worden er rides georganiseerd, maar Gent spande de kroon met bijna 500 deelnemers. 

Zondagochtend vertrokken ze aan de school Don Bosco in Sint-Denijs-Westrem. Motorrijders in hun beste pak dienden zich aan om rond 12 uur om een eerste stop te houden op de Vrijdagmarkt voor een English high tea en scones. Om 15 uur was er een English high tea party bij de eindstop aan Don Bosco. 

De Distinguished Gentleman's Ride staat in het teken van "mannenziekten". "Mannen zijn een kwetsbare groep. Ik weet dat dit nogal gek klinkt, maar ze gaan minder snel langs bij de dokter als er iets schort. Ze praten ook niet zo gauw over wat hen dwars zit", aldus De Rycke.

Vaak leidt dit tot diagnoses die te laat gesteld worden omdat mannen te lang met hun "probleem" rondlopen voor ze erover durven praten. De ride is dan ook een ode aan de man in zijn prime: met een erg mannelijk symbool, de motorfiets. De opbrengst van de rides gaat volledig naar onderzoek omtrent prostaatkanker en programma's voor geestelijke gezondheid en zelfmoordpreventie. 

Nadat de rit twee jaarniet in groep kon georganiseerd worden wegens COVID-19, was het zondag de eerste keer dat de DGR weer kon uitrijden. "Onderzoek wijst uit dat mentale gezondheidsproblemen toenamen tijdens Covid. De rit is dus relevanter dan ooit", zegt De Rycke. 

Er vonden zondag rides plaats in Antwerpen, Roeselare, Brugge, Gent, Genk, Luik en Namen. Gent was volgens eerste cijfers het populairst met zo'n 485 deelnemers en een opgehaald bedrag van 15.623 euro.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.