Azithromycine niet meer aanbevolen voor behandeling van gonorroe (KCE)

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) stelde in 2019 een richtlijn op voor de diagnose en aanpak van gonorroe en syfilis. De richtlijn was toe aan een update, wegens de toenemende gonorroe resistentie tegen azithromycine, het antibioticum dat gecombineerd met ceftriaxon, voor de behandeling werd aanbevolen. Azithromycine wordt niet meer aanbevolen wegens die toegenomen resistentie.

Sciensano stelde vast dat 18,6% van de gonokokken in 2021 resistent was tegen azithromycine in ons land. In 2022 was deze resistentie gestegen naar 33,6%. Daarom beveelt het KCE het gebruik van azithromycine voor de behandeling van gonorroe niet meer aan, enkel nog het antibioticum ceftriaxon.

Gratis online tool

Het KCE ontwikkelde ook een gratis online tool voor het opsporen, behandelen en opvolgen van gonorroe, syfilis, chlamydia, HIV en hepatitis A, B en C. Dat gebeurde samen met mensen van het terrein. De tool is bedoeld voor zorg- en hulpverleners om te gebruiken tijdens de consultatie. Deze tool werd eveneens aangepast.  

> Hier vindt u het volledige rapport

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.