Kliniek Sint-Jan neemt revolutionaire techniek voor prostaatbehandeling in gebruik

De innovatieve stoomtherapie is een primeur voor Brussel en Wallonië. Het gaat om de REZUM-procedure, die gebruikmaakt van waterdamp. Het grote voordeel is dat deze techniek geen nevenschade aanricht, en dus de traditionele bijwerkingen van een prostaatbehandeling zoals incontinentie- of potentieproblemen tot een minimum herleidt.

Wereldwijd krijgen 110 miljoen mannen[1] klachten die verbonden zijn aan een goedaardige zwelling van de prostaat. De gevolgen, waarvan plasklachten de meest voorkomende zijn, kunnen zwaar wegen op de levenskwaliteit. Meerdere behandelingen zijn mogelijk, maar die bieden vaak slechts een tijdelijke oplossing of hebben zware bijwerkingen. 

Met de nieuwe REZUM-stoomtherapie biedt Kliniek Sint-Jan patiënten nu een alternatief. De behandeling is minimaal invasief, duurt slechts 10 à 15 minuten en kan onder bepaalde omstandigheden zelfs onder plaatselijke verdoving gebeuren. Bovendien kent de procedure nauwelijks bijwerkingen: de seksuele functie en de zaadlozing blijven behouden, de post-operatieve klachten zijn miniem. 

Dr. Sam Ward (foto), uroloog en Fellow of the European Board of Urology (FEBU), volgde samen met het team urologen bij Kliniek Sint-Jan een specifieke opleiding om de procedure te mogen uitvoeren. “Prostaat-behandelingen gaan regelmatig gepaard met zware gevolgen voor de patiënt, vooral op seksueel vlak. De behandeling met stoomtherapie maakt daar een einde aan voor wat betreft de goedaardige prostaatvergroting."

"Niet onbelangrijk, voor een probleem dat vaak mannen treft die seksueel actief zijn. Ik ben dan ook erg blij dat het team urologie binnen Kliniek Sint-Jan het eerste is aan Brusselse en Waalse kant om deze innovatieve behandeling aan te bieden.” 

De REZUM-techniek werd ontwikkeld door de medische experts van Boston-Scientific, en wordt al vijf jaar toegepast in onder andere de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De resultaten zijn uiterst positief, en een ruime meerderheid van de patiënten is verlost van zijn klachten. De behandeling wordt voorlopig nog niet terugbetaald. 

In Vlaanderen pakte het ASZ Aalst al enige tijd geleden, in april, uit met de techniek.

[1] https://news. bostonscientific.com/2019-01- 25-New-Four-Year-Data- Demonstrate-Rezum-TM-Water- Vapor-Therapy-Offers- Significant-Durable- Improvement-of-Benign- Prostatic-Hyperplasia-Symptoms

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.