Met deze app diagnosticeren urologen patiënten thuis

‘Homeflow’ van de Antwerpse start-up Minze maakt het urologen mogelijk om patiënten thuis te diagnosticeren en op te volgen. De oplossing moet tegen midden 2017 commercieel beschikbaar zijn en werd al voorgesteld op Medica Düsseldorf, 's werelds grootste medische vakbeurs.

Homeflow maakt het urologen mogelijk om mannen, vrouwen en kinderen met plasproblemen en blaasfunctiestoornissen thuis te diagnosticeren/op te volgen. De oplossing bestaat uit een draadloze uroflowmeter, een mobiele app met daarin onder meer een elektronisch plasdagboek en een online platform waarop urologen alle data kunnen consulteren. Homeflow verzamelt precieze en objectieve metingen in de thuisomgeving en is gebruiksvriendelijk. De procedure voor een CE-label loopt volop; de oplossing moet tegen midden 2017 commercieel beschikbaar zijn en zal bijdragen tot een verhoogde tijds- en kostenefficiëntie in de urologiepraktijk.   

“Eén op de twee mannen boven de 40 jaar wordt ooit geconfronteerd met plasproblemen en bijna één op de vijf volwassenen – mannen zowel als vrouwen – heeft te kampen met stoornissen zoals een overprikkelde blaas,” zegt Jiri Vermeulen, medeoprichter van Minze, een starter die ondersteund wordt door het imec.istart ondernemerschapsprogramma. “Vandaag lopen alle urologische onderzoeken in het ziekenhuis of de dokterspraktijk. Dat is niet erg comfortabel voor de patiënt en neemt veel tijd in beslag. Bovendien moeten artsen hun diagnose en voorgestelde behandeling baseren op een beperkt aantal metingen. Met Homeflow willen we urologen in staat stellen hun patiënten thuis te diagnosticeren en op te volgen. Zo kunnen ze rekening houden met veel meer metingen en zich tijdens consultaties focussen op patiënt en behandeling.”

Homeflow bestaat uit drie componenten.

  • de draadloze uroflowmeter die automatisch data capteert uit de urinestalen en sensoren bevat die omgevingssignalen registreren – zoals beweging of positie van de patiënt ten opzichte van de meter.
  • een mobiele app die het klassieke, papieren plasdagboek vervangt
  • het online platform dat voor de arts alle data bundelt en visualiseert en het hem mogelijk maakt het probleem vanuit verschillende standpunten te bekijken.

“Homeflow is een volledig autonoom systeem, betrouwbaar en patiëntvriendelijk,” voegt Gilles Tas, medeoprichter van Minze, daaraan toe. “De betrouwbaarheid wordt gegarandeerd doordat we dezelfde meetprincipes gebruiken als in het ziekenhuis. Maar de betrouwbaarheid van onze meetresultaten ligt zelfs nog een stuk hoger, omdat we rekening houden met meer metingen. Bovendien hoeven patiënten zelf geen data in te geven, wat wil zeggen dat iedereen onmiddellijk met Homeflow overweg kan; er wordt zelfs een stuk overlast weggenomen. Door alle data thuis te verzamelen en nog voor de consultatie door het online platform te laten verwerken, zijn we ervan overtuigd dat we de contacten tussen urologen en hun patiënten veel tijds- en kostenefficiënter kunnen laten verlopen.”

Homeflow doorloopt momenteel de procedure voor een CE-label. De oplossing zou dus tegen het midden van 2017 commercieel beschikbaar moeten zijn. 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.