De impact van YouTube op gezondheidsgerelateerd gedrag (Studie)

YouTube is een belangrijk kanaal geworden voor de toegang tot gezondheidsinformatie, met een aanzienlijke stijging van het aantal Amerikaanse volwassenen dat het platform gebruikt voor gezondheidsgerelateerde redenen, van 39,7% in 2020 tot 58,9% in 2022, aldus de Health Information National Trends Survey. Een nieuwe studie heeft onderzocht welke beslissingen worden genomen na het bekijken van dergelijke video's op YouTube.

Een kleine groep onderzoekers heeft gekeken naar wie dit soort inhoud bekijkt en hoeveel van hen beslissingen nemen op basis van de video's die ze bekijken. Het onderzoek onder 3.000 internationale gebruikers liet indrukwekkende resultaten zien: 88% van de ondervraagden, oftewel 2.630 personen, hadden gezondheidsgerelateerde video's op YouTube bekeken. Van hen zei 85%, wat neerkomt op 2.542 personen, dat hun gezondheidsbeslissingen door deze video's waren beïnvloed. Meer specifiek gaf 44% van de deelnemers aan dat hun keuze om al dan niet een arts te raadplegen, was ingegeven door de inhoud die op YouTube was bekeken.

Inhoudsvoorkeuren en kwaliteitsbeoordeling
Content over fysieke fitheid werd het meest geraadpleegd, met 53% van de deelnemers, op de voet gevolgd door video's over geestelijke gezondheid met 47%, welzijn met 42% en diëten met 37%. Onderwerpen als dermatologie en cosmetica trekken respectievelijk 28% en 23% van de gebruikers.

Inhoud over alternatieve geneeswijzen en kritieke medische beslissingen kreeg echter de laagste beoordeling in termen van waargenomen kwaliteit.

Initiatieven om de betrouwbaarheid van informatie te verbeteren
Als reactie op deze uitdagingen heeft YouTube "YouTube Health" gelanceerd, in samenwerking met artsenverenigingen, wetenschappelijke media, ziekenhuizen en organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, om de geloofwaardigheid van de beschikbare gezondheidsinformatie te verbeteren. Dit programma omvat informatiepanels en overzichten van betrouwbare inhoud, waarmee gebruikers geloofwaardige video's over specifieke gezondheidsonderwerpen kunnen vinden.

Conclusie
De toename in het raadplegen van gezondheidsinhoud op YouTube onderstreept het belang van dit platform voor de verspreiding van medische informatie. Deze trend vraagt echter om verhoogde waakzaamheid met betrekking tot de kwaliteit en betrouwbaarheid van de beschikbare inhoud, om ervoor te zorgen dat de gezondheidsbeslissingen van gebruikers gebaseerd zijn op gecontroleerde en veilige informatie. Professionals in de gezondheidszorg moeten zich blijven inzetten om de digitale gezondheidsvaardigheden van het grote publiek te verbeteren.

> Ontdek de volledige studie 

  • Mohamed, F., Shoufan, A. Users’ experience with health-related content on YouTube: an exploratory study. BMC Public Health 24, 86 (2024). https://doi.org/10.1186/s12889-023-17585-5

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    14 april 2024

    Hier , in de Far West , komen ze dan binnen van : “ dokteur , we zijn wulder nie dom wi , wijn ol ne keer gekeken ip Goegel en azo weten we wa da we in ! Zoe je nog zuuste 1 briefje willen schrijven voor het werk !”!
    Tot zover deze lezing uit het e van gelie volgens Pater Damiaan in Molokai !