De meerwaarde van videobeelden bij chirurgische ingrepen met een operatierobot

Het gebruik van operatierobots biedt uitdagingen op het gebied van patiëntveiligheid; maar er moet ook aandacht zijn voor negatieve uitkomsten na de operatie en de oorzaak, aldus een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. 

Bij de uitkomsten spelen de vaardigheden van de operateur een belangrijke rol; resultaatanalyse en videoanalyse van de operatie zijn twee methoden die hier meer inzicht in bieden. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Alexander Beulens  arts-in-opleiding tot specialist ouderengeneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. 

Voor de patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg is het niet alleen van belang om nieuwe operateurs op de juiste manier op te leiden, maar ook om de vaardigheden van actieve operateurs te beoordelen. Een manier om dit te doen is het inzetten van postoperatieve resultaatanalyse met inzet van video-analyse.

Tot op vandaag is er geen standaard van opleidingsvereisten en certificering waaraan operateurs dienen te voldoen om gebruik te maken van een operatierobot, noch in Nederland noch internationaal. Operateurs kunnen alleen cursussen en fellowships op het gebied van robotchirurgie volgen. Dit terwijl het beschikken over een officieel bewijs van vermogen een van de basisvoorwaarden zou moeten zijn voor het bieden van kwalitatief hoogstaande en veilige zorg.

Dr. Beulens heeft een internationale groep van 30 urologen die robotchirurgie uitvoeren onder de loep genomen . Een meerderheid van hen is positief over het inzetten van postoperatieve resultaatanalyse en een deel van hen maakt ook al gebruik video-analyse. Dit gebeurt in groepsverband met het betrokken behandelteam, zodat men niet alleen van zichzelf leert maar juist ook van elkaar, zo is de gedachte. Hierbij is de privacy van de patiënt te waarborgen door te voldoen aan de privacywetgeving door de operatievideo’s alleen in het elektronisch patiëntendossier vast te leggen en de analyse van de video te beperken tot het betrokken behandelteam.

“Voor het verbeteren van de uitkomsten van robotchirurgie is het essentieel om de training van nieuwe operateurs te standaardiseren. Al langer actieve operateurs kunnen de postoperatieve resultaten verbeteren door te leren van resultaten uit het verleden en gebruik te maken van video-analyse”, aldus dr. Buelens. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.