Prostaatkanker: een app om de risicoscore te bepalen

Volgens het Belgian Cancer Registry is prostaatkanker de meest voorkomende kanker bij mannen met 9.050 gediagnosticeerde gevallen in 2016. Onderzoekers ontwikkelden een app genaamd Prostate Predict om de risicoscore van patiënten met prostaatkanker beter te kunnen bepalen.

Studies tonen aan dat het aantal prostatectomieën stijgt met de toename van het aantal nieuwe gevallen van prostaatkanker. Maar bij veel patiënten is een chirurgische of medische interventie niet nodig. En hoewel in sommige gevallen bepaalde patiënten overlijden door prostaatkanker, is dat bij de meeste mannen met prostaatkanker niet het geval. Maar het is belangrijk om zo goed mogelijk te identificeren welke prostaatkanker indolent zal zijn en welke prostaatkankers een agressieve ontwikkeling zullen kennen. Dat is belangrijk op het vlak van de diagnose én de prognose. De ernst van de kanker  is bepalend voor het type behandeling.

Sinds een aantal jaar stellen de aanbevelingen voor om bij indolente prostaatkanker aan ‘Active Surveillance’ (actief volgen) te doen. Tot op vandaag klasseren de meeste schalen de patiënten met prostaatkanker in drie risicocategorieën in: zwak, intermediair of hoog. Dat maakt het soms moeilijk om patiënten in categorieën onder te brengen. Sommige patiënten worden overbehandeld met alle negatieve gevolgen van een onnodige chirurgische interventie, terwijl andere patiënten onderbehandeld worden.

Alles kan beter…
Het ziet er naar uit dat de classificatie slechts gevalideerd zou zijn in zes à zeven gevallen op de tien. Daarom ontwikkelden onderzoekers van Cambridge University (VK) een mathematisch model en een app op de website van de National Health Service (NHS): Prostate Predict, De tool zorgt voor een betere bepaling van het risico van patiënten met prostaatkanker.

In vergelijking met de voorgaande schalen, zorgt dit systeem voor een precisiescore van 80% door de patiënten in vijf duidelijk onderscheiden groepen te verdelen. Prostate Predict geeft ook informatie over de overlevingskans al naargelang de behandeling en over de mogelijke nevenwerkingen van de behandelingen.

Het is bovendien een heel interessante tool om met de patiënt te praten over de verschillende therapeutische opties en hun voor- en nadelen om beter tot een ‘informed decision’ te komen.

Individual prognosis at diagnosis in nonmetastatic prostate cancer: Development and external validation of the PREDICT Prostate multivariable model

 

> De Prostate Predict-apphttps://prostate.predict.nhs.uk/tool

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.