Magnesium kan waarschijnlijk beschermen tegen aderverkalking

De resultaten van een onderzoek bij muizen naar de werking van magnesium tegen verkalking van bloedvaten, geven ook hoop voor mensen. Of die hoop terecht is, zoeken drie academische ziekenhuizen bij patiënten met chronisch nierfalen uit. Die krijgen vaak aderverkalking.

Anique ter Braake, fysioloog in het Radboudumc in Nijmegen, promoveert vrijdag op haar onderzoek met muizen en magnesium. "Het resultaat was opmerkelijk: het met magnesium verrijkte dieet voorkwam verkalking van de vaten volledig. De vorming van calcium-fosfaat-kristallen in de muizen werd geremd en de cellen in hun vaatwand waren gezonder."

Fysioloog Jeroen de Baaij begeleidde verder onderzoek naar de mogelijke werking bij de mens: "Daarvoor werden allereerst bloedmonsters verzameld van patiënten met chronisch nierfalen. Als we aan dat bloed magnesium toevoegden, zagen we dat er minder snel kristallen ontstonden. Juist die kristallen stimuleren de verkalking in de vaatwand."

Verder onderzoek is inmiddels begonnen. Met steun van de Nederlandse Nierstichting gebeurt dat niet alleen in Radboudumc, maar ook in Amsterdam UMC en UMCG in Groningen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.