Toevoegen van abirateron 
aan androgeendeprivatie blijkt zinvol 
in prostaatkanker

Twee studies (STAMPEDE en LATITUDE) in The New England Journal of Medicine hebben aandacht voor toevoegen van abirateron plus prednisolon aan androgeendeprivatietherapie in de aanpak van prostaatkanker. Zowel Karim Fizazi als Nicholas James kwamen tot hoopvolle bevindingen.


Abirateronacetaat blokkeert de endogene androgeensynthese. 
In combinatie met prednisolon wordt het gebruikt in de 
behandeling van gemetastaseerde, castratieresistente prostaatkanker.

Fizazi en collega’s gingen nu na of abirateron plus prednisolon in combinatie met androgeendeprivatietherapie ook zorgt voor een klinische winst bij patiënten met nieuw gediagnosticeerde, castratiesensitieve prostaatkanker. Voor de LATITUDE-studie includeerden ze 1.199 mannen die na randomisatie androgeendeprivatie kregen met ofwel abirateronacetaat plus prednisolon ofwel met dubbele placebo. De primaire eindpunten waren de totale sterfte en radiografische-progressievrije overleving.
Na een mediane follow-up van 30,4 maanden (geplande 
interimanalyse na overlijden 406 patiënten) was de mediane overleving significant beter in de abiraterongroep dan in de placebogroep (hazard ratio: 0,63; p < 0,001). De mediane progressievrije overleving bedroeg 33,0 maanden in de 
abiraterongroep versus 14,8 maanden onder placebo (p < 0,001). Significant betere uitkomsten werden ook opgetekend voor 
alle secundaire eindpunten, waaronder tijdsverloop tot pijnprogressie, opstart volgende prostaatkankertherapie, initiatie chemotherapie en PSA-progressie. Deze gunstige bevindingen hebben geleid tot de unanieme beslissing de studie voortijdig te ontbinden en cross-over mogelijk te maken.

In de tweede studie (STAMPEDE) includeerden James en collega’s tussen november 2011 en januari 2014 in totaal 1.917 mannen met prostaatkanker. De mannen hadden voorheen geen hormoontherapie gekregen en startten androgeendeprivatietherapie voor lange termijn. De grote meerderheid (95%) had nieuw gediagnosticeerde ziekte. Na randomisatie kregen ze androgeendeprivatie alleen of in combinatie met abirateron plus prednisolon. Het primaire eindpunt was de totale overleving.

Na een mediane follow-up van 40 maanden waren er 184 overleden patiënten in de combinatiegroep versus 262 in de controlegroep (p < 0,001). De hazard ratio bedroeg 0,75 voor patiënten met niet-gemetastaseerde ziekte en 0,61 voor die met gemetastaseerd carcinoom. Therapiefalen werd genoteerd in 248 mannen in de combinatiegroep en bij 535 in de controlegroep (p < 0,001); met een hazard ratio 0,21 voor patiënten met niet-gemetastaseerde ziekte en 0,31 voor gemetastaseerde ziekte. Nevenwerkingen van graad 3-5 werden gerapporteerd bij 47% van de patiënten die de combinatie kregen versus 33% in de controlegroep.

Zowel in de LATITUDE- als in de STAMPEDE-studie worden gunstige resultaten gevonden na toevoegen van abirateron en prednisolon aan androgeendeprivatietherapie. In LATITUDE werd een significante verbetering opgetekend van de totale en de radiografische progressievrije overleving bij mannen met nieuw gediagnosticeerde gemetastaseerde, castratiesensitieve prostaatkanker. STAMPEDE vond op haar beurt een significant betere totale en faalvrije overleving na toevoegen van abirateron en prednisolon aan androgeendeprivatietherapie.

 

 

 

  • Fizazi K, Tran N, Fein L, et al. Abiraterone plus prednisone in metastatic, castration-sensitive prostate cancer. N Engl J Med 2017;377:352-60.
    James ND, de Bono JS, Spears MR, et al. Abiraterone for prostate cancer not previously treated with hormone therapy. N Engl J Med 2017;377:338-51.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.