Nieuwe behandeling overtreft resultaat van chemotherapie bij behandeling van blaaskanker

Een nieuwe behandeling toont indrukwekkende resultaten in vergelijking met klassieke chemotherapie bij de behandeling van blaaskanker. Dat blijkt uit een studie waar onderzoekers van het Gentse ziekenhuis Maria Middelares aan hebben deelgenomen. Bij ruim 67 procent van de patiënten die aan het experiment hebben deelgenomen, was een belangrijke en duurzame onderdrukking van de kanker te zien. Bij klassieke chemotherapie is dat nog geen 45 procent.

De overlevingskansen bij uitgezaaide blaaskanker liggen ook hoger dan de 13 tot 15 maanden die vandaag met chemo worden behaald. De resultaten worden geboekt door twee geneesmiddelen te combineren: enfortumab vedotin en pembrolizumab. Een cocktail die resulteert in een verdubbeling van de overlevingskansen.

Bij 30 procent van de patiënten was de kanker niet meer zichtbaar op scans. Bij de groep die chemotherapie kreeg, was dat slechts 12 procent.

Onderzoeker Christof Vulsteke spreekt van een "ongeziene doorbraak".

De studie is gepubliceerd in 'The New England Journal of Medicine'. Wereldwijd sterven jaarlijks meer dan 200.000 mensen aan urotheelcelkanker, een vorm van kanker aan de blaas of de hogere urinewegen.

DOI: 10.1056/NEJMoa2312117

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.