Oekraïne stemt toe in gebruik sperma en eicellen gesneuvelde soldaten

Het Oekraïense parlement heeft amendementen aangenomen die het gebruik toestaan van ingevroren sperma of eicellen van militairen, ook na hun dood. Het maatschappelijk debat rond de kwestie beroert de gemoederen.

Eind vorig jaar keurde Oekraïne een wet goed die militairen toeliet om hun voortplantingscellen in te vriezen voordat ze naar het front vertrokken. Een van de bepalingen in de wet, die eind maart van kracht zou worden, vereiste echter de vernietiging van het ingevroren sperma en de eicellen van soldaten na hun dood.

Woensdag keurden 264 parlementsleden echter een amendement goed waardoor de stalen gedurende drie jaar na overlijden zullen worden bewaard, waarna de partner van de soldaat kan betalen om de opslagperiode nog te verlengen.

Geen enkel parlementslid stemde tegen de maatregel, die werd gesteund door het ministerie van Volksgezondheid.

De kwestie ligt bijzonder gevoelig in het land, dat zwaar heeft geleden onder de Russische invasie die bijna twee jaar geleden begon. Het opleggen van de vernietiging van de eicellen en spermatozoïden van militairen die aan het front zijn gesneuveld werd door sommigen, zoals de advocate Olena Babytch, als oneerlijk beschouwd.

In een bericht dat veel werd gedeeld op sociale media, beschreef ze de situatie van een van haar cliënten, wiens man zijn sperma had ingevroren en was gedood. Dat veroorzaakte een golf van kritiek op de bepaling en de parlementsleden beloofden de wet te herschrijven voordat ze van kracht zou worden.

Oekraïne maakt de verliezen die zijn leger heeft geleden niet bekend, maar Amerikaanse schattingen die afgelopen augustus door de New York Times werden gepubliceerd, schatten het dodental op bijna 70.000 en het aantal gewonden op wel 120.000.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    07 februari 2024

    Het is broodnodig indien Europa wil dat de Oekraïeners verder voor ons de kastanjes uit het vuur halen , aangestoken door de graaiers en zaaiers van het kwaad in het Kremlin !