OH Leuven zette match tegen Club Brugge in teken van campagne tegen prostaatkanker

Onder de noemer 423 (lees 'fourtothree') lanceerde de VZW Move Against Prostate Cancer zondagmiddag een grote sensibiliseringscampagne rond prostaatkanker. Dat gebeurde bij de aftrap van de voetbalwedstrijd OH Leuven tegen Club Brugge, in het King Power at Den Dreef-stadion. "Elke dag sterven in ons land 4 mannen door prostaatkanker", klonk het bij de initiatiefnemers voor de campagne. "Degelijke info en sensibilisering kan dat dodenaantal makkelijk terugbrengen van 4 naar 3."

Volgens cijfers van de Belgische Vereniging voor Urologie werden in 2021 in België 11.774 nieuwe prostaatkankers ontdekt en stierven 1580 mannen aan prostaatkanker. 

"Er werden meer prostaatkankers bij mannen vastgesteld dan borstkankers bij vrouwen, waardoor prostaatkanker dé nummer één kanker is geworden", zegt dokter Steven Joniau, woordvoerder van de Belgische Vereniging voor Urologie. "Elke dag worden dus 32 nieuwe prostaatkankers ontdekt en sterven vier mannen aan deze ziekte. Ongeveer 1 op 8 mannen in België krijgt tijdens het leven de diagnose van prostaatkanker. Het juiste medische advies op een wetenschappelijk onderbouwde basis kan nochtans leiden tot vroegtijdige detectie van prostaatkanker. En dan is de kans op een goede afloop hoger dan 90%."

De Belgische Vereniging voor Urologie (BVU) heeft de ambitie om de sterfte aan prostaatkanker terug te dringen van 4 naar 3 gevallen per dag. 

"Het doel van het 423 project is om zoveel mogelijk agressieve prostaatkankers in een geneesbaar stadium te vinden, en tegelijkertijd de over-diagnose van onschadelijke prostaatkankers zoveel mogelijk te vermijden", gaat dokter Jonniau verder.

"Dit doel kan worden bereikt door af te stappen van wat vroeger werd gedaan, namelijk het uitvoeren van blinde biopsieën als de PSA-waarde (Prostaat Specifiek Antigeen) een drempelwaarde overschreed. Er werden op die manier te weinig agressieve en te veel ongevaarlijke prostaatkankers ontdekt. Dat leidde tot over-diagnose en over-behandeling van ongevaarlijke kankers, terwijl veel agressieve kankers niet gediagnosticeerd bleven."

Daarnaast heeft het 423 project tot doel de actieve monitoring van mannen met weinig-agressieve prostaatkanker stevig te implementeren in de praktijk van de uroloog. Hierdoor kunnen immers veel mannen de nadelige effecten van de behandeling vermijden. 

"Om die doelen te bereiken is het absoluut noodzakelijk om mannen zo bewust mogelijk te maken van het probleem van prostaatkanker", klinkt het nog. "Wij merken dat deze bewustwording zeer noodzakelijk is! Er heerst nog steeds een te groot taboe onder mannen rond de prostaat en prostaatkanker. Daarom gaat de BVU intensief samenwerken met patiëntenverenigingen, sportclubs en federaties om dit bewustzijn te verspreiden."

Voor OH Leuven is het niet meer dan logisch om zijn schouders onder het project te zetten, zegt Maarten Thibaut, de persverantwoordelijke bij OH Leuven: "Dertig procent van de fans zijn mannen boven de 40. Maar naast de fans gaat het ook over vaders, grootvaders, nonkels van de jeugdploegen, regioclubs en van iedereen die bij de club betrokken zijn."

Voor de start van de wedstrijd kwamen spelers van zowel OH Leuven als Club Brugge met T-shirts van de actie '423' het veld op, en er werd een gezamenlijke ploegfoto genomen met het campagnebeeld. Acteur Warre Borgmans, één van de protagonisten van het VRT-programma 'Alles in de Strijd, gaf de aftrap. 

Supporters kunnen het statiegeld van drinkbekers doneren, en zowel de opbrengst van de wedstrijdpronostiek als die van de veiling van de wedstrijdshirts gaat naar de actie. De Belgische voetbalbond doneerde ook een shirt dat door alle Rode Duivels werd gesigneerd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.