Robotchirurgie voor urologie opgestart in AZ Oudenaarde

AZ Oudenaarde trekt volop de kaart van de robotchirurgie. Ook op de dienst urologie behoort een ingreep met een geavanceerde operatierobot vanaf nu tot de mogelijkheden. Robotchirurgie in de urologie werd in AZ Oudenaarde opgestart in samenwerking met prof. dr. Alex Mottrie, een wereldautoriteit op het vlak van robotchirurgie, en dr. Edward Lambert. Beide artsen zijn verbonden aan het OLV Ziekenhuis Aalst.

Door deze toptechnologie en de expertise van dr. Geert Truijen en dr. Bram Casier krijgt elke patiënt zo de beste therapie. Vlotter herstel De urologen maken voor verschillende heelkundige ingrepen gebruik van de Da Vinci-operatierobot.

“De robot wordt vooral ingezet bij complexe ingrepen zoals een radicale prostaatwegname en het verwijderen van niertumoren. Omdat we veel accurater kunnen werken dan bij open chirurgie, verkleint het de kans op onder andere incontinentie en impotentie”, verduidelijkt dr. Mottrie.

Dr. Truijen en dr. Casier beamen. “Robotgeassisteerde ingrepen zijn minder traumatisch voor het lichaam. Patiënten hebben achteraf minder pijn, omdat de insnedes miniem zijn. Daardoor zijn de littekens kleiner, is er minder bloedverlies, een vlotter herstel en een kortere revalidatieperiode.

Console

“Tijdens de ingreep nemen we als chirurg plaats achter een console,” legt dr. Mottrie uit. “We sturen de robotarmen aan met joysticks. De joystick neutraliseert handtrillingen en stelt ons in staat om de instrumenten in die robotarmen heel precies te bewegen. Op een scherm zien we het operatiegebied in 3D, sterk uitvergroot en dus heel gedetailleerd. Zo kunnen we complexe operaties in een klein operatiegebied met extreme precisie uitvoeren, waardoor omliggend weefsel zo veel mogelijk gespaard wordt.“ 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.