Van Hoof vraagt snel nationaal registratiesysteem spermadonaties

Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) wil dat er snel een nationaal registratiesysteem voor spermadonaties komt. Die registratie is voorzien in een wet van 2007, maar kwam er nog steeds niet. "Vooral donorkinderen worden daardoor getroffen", vindt Van Hoof.

Het parlementslid reageert daarmee op het bericht in De Standaard over een donor die 500 keer sperma afstond in twee fertiliteitsklinieken. "Dergelijke onregelmatigheden kunnen voorvallen omdat de wet van 2007 niet in de praktijk wordt gezet", reageert ze. "Na veertien jaar is dat informatiesysteem er nog steeds niet. Nochtans zijn fertiliteitscentra al jaren vragende partij. Zo kan een donor in verschillende klinieken sperma afstaan. Zo worden vaak meer dan de wettelijk toegelaten zes wensoudergezinnen betrokken.& quot;

In 2015 diende Van Hoof al een wetsvoorstel in om alle kinderen die verwekt zijn met donormateriaal, de mogelijkheid te geven hun recht op identiteit uit te oefenen en de identiteit van hun donor te kennen. Dat is volgens haar in lijn met internationaalrechtelijk beschermde grondrechten, zoals het recht van het kind om zijn ouders te kennen. "België wordt stilaan een van de laatste landen in West-Europa die vasthouden aan de anonimiteit van donorgegevens. Kinderen van donorouders zijn daarvan de dupe."

> Donor verwekte mogelijk 500 kinderen bij gebrek aan nationaal registratiesysteem

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.