Minze Health, innovatieve tool voor plasproblemen

De Antwerpse start-up Minze Health zet nu echt de stap naar de markt als innovatieve tool voor de diagnose en opvolging van patiënten met plasproblemen.

Oorspronkelijk mikten de initiatiefnemers hiervoor op midden 2017 en met iets minder dan een jaartje verschil is het nu zo ver. Een gebruiksvriendelijke en praktische oplossing voor de diagnose en opvolging van mannen, vrouwen én kinderen met plasproblemen is klaar voor commercialisering na een belangrijke mijlpaal: de ISO- en CE-certficering.

’s Werelds belangrijkste congres voor urologie, EAU18 (Kopenhagen), was het decor voor de officiële lancering van Hospiflow en Homeflow – de eerste producten van het Antwerpse Minze Health. Hospiflow en Homeflow maken het artsen mogelijk om mannen, vrouwen en kinderen met plasproblemen en blaasfunctiestoornissen op een natuurlijke en comfortabele wijze te diagnosticeren en op te volgen, zowel in het ziekenhuis als bij de patiënt thuis.

Wereldwijde primeur

Minzes systeem is een wereldwijde primeur. Het maakt uroflowmetrie mogelijk op een normaal toilet, kan gekoppeld worden aan een mobiele plasdagboek-app en heeft een platform waarop artsen alle data kunnen consulteren. Na een uitgebreide reeks klinische en veiligheidstesten verkreeg Minze zonet de belangrijke ISO13485 en CE certificering voor medische apparatuur. De eerste commerciële leveringen staan gepland voor mei 2018. Minze Hospiflow en Homeflow verhogen het comfort voor de patiënt en dragen bij tot verbeterde resultaten en kostenefficiëntie in de urologiepraktijk.   

“Eén op de twee mannen boven de 40 jaar wordt ooit geconfronteerd met plasproblemen en bijna één op de vijf volwassenen – mannen zowel als vrouwen – heeft te kampen met ongemakken zoals een overactieve blaas of ’s nachts moeten opstaan om te plassen,” zegt Jiri Vermeulen, CEO van Minze. Weg met de behoorlijk oncomfortabele toestellen waarmee dokters het nu moeten doen om metingen te verrichten op de plas van de patiënt: "Een plas afleveren op de huidige uroflowmeters in plaats van op een normaal toilet zorgt vaak voor ongemakken bij de patiënt. En die kunnen de resultaten van de meting beinvloeden", aldus de CEO. "Bovendien moeten artsen hun diagnose en voorgestelde behandeling baseren op een beperkt aantal mogelijk niet-representatieve metingen."

  • Homeflow en de gekoppelde plasdagboek-app stelt artsen in staat omhun patiënten thuis te diagnosticeren en op te volgen, zodat ze bij de diagnosestelling veel meer metingen ter beschikking hebben en zich tijdens consultaties kunnen focussen op de patiënt en de behandeling.
  • Hospiflow is een oplossing voor in het ziekenhuis of de praktijk waar de patiënt zich comfortabel bij voelt doordat het gebruikt kan worden op ieder/een gewoon toilet.

Veiligheid

Het veiligheidsaspect en de goede werking zijn van enorm belang. "Na uitgebreide technische tests en audits van zowel het toestel als de bijhorende software verleende SGS, de Belgische classificatieorganisatie, aan Minze de ISO13485 en CE Klasse 1(m) certificering. Een bewijs dat we de nodige kwaliteitsprocessen hebben die de veiligheid garanderen. Plus: het toestel  meet wel degelijk wat het moet meten,“ zegt Josef Sageder, CTO van Minze. 

De afgelopen maanden zijn Minze Homeflow en Hospiflow uitvoerig getest in ziekenhuizen in Nederland en België. Artsen die bij deze klinische testen waren betrokken, waren erg enthousiast en zichtbaar onder de indruk van de eenvoud in gebruik en de positieve reacties van hun patiënten. Verpleegkundigen waren zeer tevreden over de flexibiliteit, het gebruiksgemak en de  hygiëne.

“Vanaf mei 2018 start in een eerste fase de commercialisering in België en Nederland, maar wegens de grote vraag van potentiële gebruikers van overal ter wereld, zullen Homeflow en Hospiflow in een volgende fase ook internationaal worden verkocht,” aldus Gilles Tas, CCO. De ambities liggen hoog, want na de EU wil het bedrijf ook de VS veroveren, als de FDA haar goedkeuring geeft. De huidige klanten zijn ziekenhuizen, urologen en kinesisten met een focus op de bekkenbodem in België en Nederland, met verdere Europese expansie voorzien vanaf Q3 2018.

Minze Health maakt deel uit van het gerenommeerde imec.istart-programma dat recent door UBI Global opnieuw werd verkozen tot beste Europese ‘University Business Accelerator’. Meer info vindt u hier.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.