Aantal gevallen van gonorroe in België verdubbeld op vier jaar

Het aantal gevallen van gonorroe, een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door een bacterie, is in België op vier jaar tijd verdubbeld. Het geschatte aantal diagnoses steeg vorig jaar tot 130 per 100.000 inwoners. Dat blijkt uit cijfers die gezondheidsinstituut Sciensano publiceerde.

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn in opmars in België. Bij Belgische mannen was gonorroe vorig jaar voor het eerst de meest voorkomende soa. Hoewel gonorroe de sterkste stijger is, komt chlamydia het vaakst voor. Het aantal gevallen van chlamydia is vorig jaar met 21 procent gestegen tot 189 diagnoses per 100.000 inwoners ten opzichte van 2019. Syfilis is de minst voorkomende soa van de drie. Het geschatte aantal diagnoses steeg van 65 per 100.000 inwoners i n 2019 tot 73 vorig jaar. 

Ondanks de forse stijging (+ 145 procent) bij vrouwen in de voorbije jaren, kwam gonorroe meer dan drie keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Bij mannen werd de soa vorig jaar voornamelijk vastgesteld in de leeftijdsgroepen van 25 tot 34 jaar (39 procent van de gevallen). Gonorroe werd bij vrouwen voornamelijk vastgesteld in een iets jongere groep, namelijk bij de 20 tot 29-jarigen (40 procent). 

Ook chlamydia komt zowel bij vrouwen als bij mannen vooral voor bij twintigers. Syfilis treft hoofdzakelijk mannen. Die soa werd bij mannen vorig jaar voornamelijk vastgesteld in de leeftijdsgroep van 30 tot 39 jaar. 

Chlamydia, gonorroe en syfilis zijn behandelbaar met antibiotica. Onbehandelde infecties kunnen wel leiden tot complicaties en tot verdere verspreiding. Sciensano benadrukt dat het belangrijk is dat de behandeling gebeurt volgens de Belgische antibioticarichtlijnen, aangezien de bacterie die gonorroe veroorzaakt, resistentie vertoont voor bepaalde antibiotica. 

Een condoom correct gebruiken, is en blijft de meest doeltreffende maatregel om een besmetting met een soa te voorkomen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    18 maart 2024

    Gelukkig is de Far West nog niet zo gesyfilliseerd als Antwerpen !!